La un moment dat am fost sunat de un prieten care avea la randul lui un prieten intr-o situatie critica. Avea de reconditionat niste usi, a apelat la unii din Buftea care i-au luat banii, au facut cate ceva, au scos cateva usi cu care au plecat si nu au mai venit. Si s-a trezit omul nu numai cu lucrarea nefacuta dar si cu usi lipsa. I-am promis ca il voi ajuta in aceasta problema si am inceput sa dau telefoane si sa caut un atelier care sa ne faca usi asemanatoare cu cele deja existente si care sa fie montate pe tocarie veche. Dar surpriza. Din sase ateliere de tamplarie pe care i-am gasit in Bucuresti, doar doua au facut oferta, dar termenul de executie si faptul ca faceau usi doar cu tot cu toc au blocat negocierile.
Asa, framantandu-ma, am luat decizie riscanta - sa fac acele usi singur, in acel apartament. Recunosc, doar lipsa altor solutii m-a impins sa fac acest pas indraznet. Toate etapele acestei aventuri ii puteti observa mai jos.
Usa veche, ca model:
In primul rand am cumparat cherestea gata rindeluita de la Hornbach, pe care am ales-o cu grija sa fie dreapta si sa aiba sectiunea perfect dreptunghiulara. Lateralele si traverse de la usi i-am facut din cerestea cu sectiunea 40x100mm si pentru tablii (partea de umplutura a usii) am folosit placaj de 8mm si MDF de 12mm.
Lateralele si traversele se scurteaza la lungimea dorita, la traverse se tine cont si de lungimea cepurilor (vreo 8cm) ce urmeaza sa intre in scopiturile din laterale.
Dupa scurtare pe lateralele se fac semne pentru frezarea (scobire) in care va intra cepul traversei. Lungimea frezarii este egala cu latimea traversei si adancimea egala cu lungimea cepului. In capete se face reducere de vreo 2 cm care va aprea ulterior si la cepi (vezi mai jos)
Dupa ce s-au frezat locasurile in care vor intra cepuri a venit momentul sa cioplim traverse la capete. Deci, facem cepuri. Eu am lucrat cu un circular cu talpa reglabila care mi-a permis sa intru in lemn atat cat era necesar.
Dupa ce am crestat cu circular partea care va cadea, resturile cad usor daca ii lovim cu un ciocan.
Avem grija ca cepii sa intre in scopiturile cat mai fest cu putinta.
Cepii se rotungesc in asa fel incat sa intre in scobiturile, care sunt ovale fiind frezate cu un burghiu.
La capete, cum am mai mentionat, se face o reducere.
Urmeaza etapa frezarii pentru tablii. Pentru ca folosim un placaj de 8mm, frezam canturile interioare cu o freza de 8mm grosime si formam un sant de 10mm adancime.
Daca tot suntem la capitolul frezare, vom face si frezarea decorativa, pe care o au usile deja existente.
Dupa profile taiem placajul de 8mm la dimensiune dorita si montam usile. In scobiturile se toarna aracet de lemn, si pe cepii se da tot cu aracet. La montare trebuie sa avem mare grija ca usa, per ansamblu, sa fie perfect dreptunghiulara si plana.
Dupa ce usile s-au incleiat, pe placaj aplicam placile de MDF pe care ii prindem cu holzsuruburile.
Rezultatul a depasit toate asteptarile. Prietenul meu nu a reusit sa deosebeasca usa veche de cea noua, facuta de mine.